måndag 3 maj 2010

Huset





Bild och ursprunglig ritning lånad från alvsbyhus.fi

Idag har vi kommit ett steg närmare vårt bygge, vi har varit hos ÄB och beställt vårt hus. Ovan ser ni en bild och ritning (klickbar för större bild) på det med våra ändringar inritade i rött. Valet föll till slut på ett enplanshus i vinkel, ett 'Katajatar'.

Huset ser inte mycket ut för världen på bilden men det skall jag snart råda bot på. Från början hade vi tänkt oss ett 1,5 plans hus men grannarna hade en del invändningar angående höjden på huset som kommer att ligga i vägen för deras sol, så vi valde därför att rikta in oss på ett enplanshus istället. Jag tycker ett enplanshus är oerhört praktiskt, men om jag skall vara ärlig tycker jag tvåplanshus är estetiskt mer tilltalande från utsidan. Enplanshus får lätt ett lite 'barackigt' utseende, men vi skall försöka bota detta med verandor, snickerier, extra stora fönster och bredare foderbräden bla.

Som ni ser på ritningen så ska vi ha en stor veranda på baksidan. Den kommer att vara av amerikansk typ, en sk. 'covered porch' med tak och pelare. Vi skall öppna upp extra glasdörrar från vårt sovrum till verandan. Inspirationen fick vi från Kannustalos extremt vackra 'Vihervaara' modell:


Bild lånad från kannustalo.fi

Ytterdörren har vi också valt att byta från den standard levererade dörren till nån annan snyggare dörr, men vi har inte tagit nåt slutgiltigt beslut ännu om vilken dörr det skall bli så jag återkommer med mer om den detaljen senare.

♥ Anna

5 kommentarer:

  1. Ändringarna såg jättebra ut, speciellt i ert sovrum. Men jag undrar varför ni valde att förstora lilla vessan och ta bort garderoben istället? Man får ju ALDRIG för mycket förvaringsutrymme! :-)

    SvaraRadera
  2. Miss Goldie: Vi blev tvugna att välja, det var enda möjligheten att i det här enplanshuset få till ett till badrum, vi blir ju redan i sommar en fempersoners familj, o en enda dusch på så stor familj blir i längden omöjligt. I tvåplanshuset vi först skulle ta hade det blivit ett till badrum på övervåningen. Förvaring kommer att finnas på vinden o så bygger vi ett stort garage samtidigt. Men visst, både och hade varit idealiskt.

    SvaraRadera
  3. Ok, då förstår jag! Det kan nog säkert behövas fler än en dusch. Vi har ju tre... :-)

    SvaraRadera
  4. Hej,
    Paris2006 från FL här :-) Ert hus kommer nog att bli jättefint tycker jag. Verkligt grundade ändringar har ni också gjort, smart att laga grovköksgången brevid det lilla sovrummet.

    SvaraRadera
  5. Nördinput: har ni provat Google Sketchup? Det är lätt att klotta fram en 3D modell av huset i det, ifall det hjälper med målandet.

    SvaraRadera